Ana Sayfa


Haber bülteni üyeliği



Ziyaret Bilgileri

[ Per, 21 Kas 2024 ]
Toplam 8 ziyaret
8 benzersiz ziyaretçi

Quick Basic dilinin çok derinlerine inmeden, çokda yüzeysel olmayan anlatımıyla sizlere anlatmaya çalışacağım bu sayfadaki bilgiler tamamiyle özgün bir anlatım içermektedir.

Programlama dilleri ile ilgili dökümanları okurken "Bilinmesi Gereken Temel Kavramlar" bölümünü okuduğunuzu varsayarak terimsel açıklamara girmeyeceğimi belirtmek isterim.

QUICK BASIC (Qb)

Quick Basic (Qb) Komutları

Rem komutu: Remork kelimesinin kısaltılması olan bu kelime kodlama alanlarına kodlama dışı açıklamar eklemek için kullanılır ve bilgisayar rem komutundan sonra gelen açıklamayı dikkate almaz. Bu açıklamanın programa hiçbir katkısı yoktur. Programcının yaptığı işlemlere açıklama amacı ile kullanılır. Rem komutu yerine ( ' ) "tek tırnak" işaretide kullanılır.

Print komutu: Qb dilinde ekrana yazı yazmamızı sağlayan bir komuttur. print komutu ayrıca sayıların ve değişken değerlerinin ekranda görüntülenmesini sağlar. Eğer görüntülenecek ifade bir sabit ise ( " ) "çift tırnak" içerisine yazılmalıdır. Print komutu ile birlikte iki ayraç kullanılır. birisi ( , ) "virgül" diğeri ( ; ) "noktalı virül". ( , ) "virgül" ifadelerin yan yana yazılmasını sağlarken; ( ; ) "noktalı virgül" alt alta yazılmasını sağlar.Print komutu yerine ( ? ) "soru işareti" de kullanılabilir.

Input komutu: Klavyeden bilgi girişi için kullanılan bu komut; girilen bilginin bir değişkende depolanmasını sağlar. bu komutla kullanıcıya soru ve yönergelerle bilgi girişi için yapılması gerekenler anlatılabilir. "Enter" tuşuna basıldığı an değişkene değer ataması yapılmış olur.

örnek!: Bu örnekte anlatılan 3 komutun uygulamasını göreceksiniz.

input "Adınızı giriniz......:"Ad$            ' ad$ değişkenine bilgi girişi

input "Soyadınızı giriniz.:"Syd$           ' Syd$ değişkenine bilgi girişi

? "Adınız ve Soyadınız...:"ad$,syd$     ' değişken değerlerinin ekranda gösterilmesi

Bu örneğin ekrandaki görüntüsü;

Adınız ve Soyadınız.....: adım soyadım

şeklinde olacaktır.

CLS komutu: Programın çalışması esnasında ekranda yazan yazıları silmek amacıyla kullanılır. Bu komut kullanıldığında ekranda hiç bir yazı kalmaz.

2007-04-17/13:22:18

KONU ÖRNEKLERİ İÇİN TIKLAYINIZ...                DİĞER KOMUTLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

Editör Bilgileri

Mithat Gökdoğan


Editöre Ulaşın

En Son Eklenenler

x-isini-pulsari
yaz-ucgeni
yerel-kabarcik
yildizlar-arasi-yolculuk
zhai-zhigang
avusturya-uzay-ajansi
birlesik-krallik-uzay-ajansi

Uzerine.com Copyright © 2005 Uzerine.com
uzerine.com Ana Sayfa | Gizlilik Sözleşmesi | Üye Girişi